Earbuds schoonmaken: 5 stappenplan

earbuds schoonmaken

Een regelmatige en goede oor hygi禱ne is erg belangrijk om infecties te voorkomen, maar ditzelfde geldt voor het gebruik van oordopjes. In toenemende mate winnen de earbuds aan terrein. Niet voor niets, want ze zijn naast praktisch ook nog eens best stijlvol. Klein nadeel: ze worden makkelijk vies en daar wordt niemand vrolijk van. Hoog tijd dus voor enkele tips om ze weer helemaal fris te krijgen.

Hoe maak ik mijn earbuds schoon?

Het is belangrijk om te beseffen dat je te maken hebt met klein, kwetsbaar materiaal. Ga er dus niet zomaar in lopen prikken en doen, want dan beschadig je ze. Het beste is om volgens een aantal eenvoudige stappen te werk te gaan.

1. Zorg als eerste dat je de benodigde spullen klaar hebt liggen.

Denk aan wat ontsmettingsmiddel of water, een droog doekje en een wattenstaafje. Wist je bovendien dat veel mensen voor dit klusje gebruik maken van een oude tandenborstel? Best handig, dus leg ook die maar vast klaar.

2. Kijk vervolgens of je iets uit elkaar kunt halen.

Dit betekent absoluut niet dat je met grof geweld aan de slag moet, want als je te hard moet trekken, dan is het vaak niet de bedoeling dat het los komt. Ga dus altijd voorzichtig te werk. Soms kun je iets los krijgen, maar het kan goed zijn dat dit bij jouw earbuds niet mogelijk is.

3. Vroeg jij je af wat je nu toch moest met een tandenborstel?

Deze is erg handig om het eerste vuil te verwijderen. Borstel zachtjes over je earbuds heen. Je zult zien dat er op deze manier al wat vuil loskomt. Tip hierbij is om de earbuds rechtop te houden, zodat de vuiligheid niet terug tussen de gaatjes valt.

4. Met het wattenstaafje

Heel licht gedrenkt in water of ontsmettingsmiddel, kun je vervolgens de rest schoonpoetsen. Wees altijd voorzichtig met vloeistoffen, dus een klein beetje is echt goed genoeg. Droog ze daarna goed na met een doekje.

5. Heb je wel eens iets gehoord of gelezen over een tandenstoker?

Gooi dit advies dan snel overboord! Gebruik nooit scherpe voorwerpen om iets van vuiligheid los te peuteren. De kans dat je schade toebrengt, is op deze manier te groot.

Hoe vaak earbuds schoonmaken?

Wellicht een ietwat vies feitje, maar oren zijn een aardige broedplaats voor bacteri禱n. Dode huidcellen en omgevingsstoffen blijven eenvoudig vastzitten in het plakkerige oorsmeer. En laat nu net d獺t een klusje zijn, waar veel mensen te weinig aan denken.

Hoe vaak je het moet herhalen, hangt natuurlijk af van de mate van gebruik. Het beste advies is dan ook om gewoon te kijken hoe ze er uit zien. Je kunt het ook merken aan het geluid. Wordt dit minder? Dan kan er viezigheid in je earbuds zitten en is een schoonmaakbeurt niet overbodig.

Kan je earbuds wassen?

Hoe leuk en handig je earbuds ook zijn en hoe goed de kwaliteit tegenwoordig ook is: je hebt te maken met een kwetsbaar product. Earbuds zijn dan ook niet geschikt om te wassen. Nu kan het harde gedeelte aan de buitenkant wel wat nattigheid hebben, maar de contactpunten niet.

Aanraking met vocht kun je daarom beter voorkomen. Als je op deze manier zorgvuldig met je earbuds omgaat, kun je er langer van genieten.

Remon Hendriksen
Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets. Zoals je merkt, heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.