Wat betekent IP-rating bij draadloze oortjes?

blogartikel template 1000 x 556

Bij veel elektronische apparaten, zoals je mobiele telefoon of smartwatch kom je de ‘IP-classificatie’ of ‘IP-Rating’ tegen. Maar ook bij je zoektocht naar nieuwe draadloze oortjes is deze term je vast niet ontgaan.

Hieronder leggen we eens duidelijk uit wat dit precies betekent, en waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe oordopjes.

Wat is de IP-Rating?

De IP-rating, ook wel International Protection Rating is een aanduiding die beschrijft in welke mate een elektronisch apparaat beschermd tegen schade door eigen gebruik. Denk hierbij aan stof dat naar binnen kruipt of de waterdichtheid van de oortjes. Achter de ‘IP’ afkorting zijn altijd twee cijfers te vinden, met beide een andere betekenis. 

Het eerste cijfer gaat over de stofdichtheid van een apparaat, waarbij de schaal loopt van 0 (geen bescherming tegen vaste stoffen), tot maximaal 6 (stofdicht).

Het tweede cijfer gaat over de bescherming tegen vloeibare stoffen, zoals water en zweet. Hier loopt de schaal van 0 (geen bescherming tegen vloeistoffen), tot 8 (langdurig beschermd onder water tot ongeveer 4 meter diep).

Welke soorten IP-Ratings zijn er?

Nu je weet wat de IP-rating is en wat het precies betekent, hebben we hieronder een tabel gemaakt om alle cijfers verder te specificeren.

1e getalDichtheid (vaste voorwerpen)2e getalWaterdichtheid
IP0xGeen beschermingIPx0Geen bescherming
IP1xGrote voorwerpenIPx1Beschermd tegen druppels
IP2xMiddelgrote voorwerpenIPx2Beschermd tegen druppels (onder een hoek van 15°)
IP3xKleine voorwerpenIPx3Beschermd tegen besproeiing (onder een hoek van 60°)
IP4xSpitse voorwerpenIPx4Beschermd tegen besproeiing (onder elke hoek)
IP5xStofbeschermingIPx5Beschermd tegen een zachte waterstraal
IP6xVolledig stofdichtIPx6Beschermd tegen een harde waterstraal
IPx7Waterdicht (maximaal 30 minuten, 1 meter diep)
IPx8Waterdicht (maximaal 4 meter diep)

Wat als je oordopjes nat zijn geworden?

De meeste moderne draadloze oordopjes kunnen wel tegen een beetje (spat)water. Maar lang niet allemaal zijn ze bestand tegen een duik in een plas water, een zwembad of de wasmachine. Maar goed nieuws; wanneer dit je overkomt is het nog niet direct gedaan met je oordopjes.

Het belangrijkste wanneer je oordopjes in het water gevallen zijn (en ze hier niet tegen kunnen), is om ze niet gelijk aan te zetten of te gebruiken. Wanneer je dit doet als ze nat zijn is de kans groot dat het water kortsluiting veroorzaakt. 

Droog de oortjes (en de oplaadcase) direct goed af met een stofvrije doek, en laat ze daarna zo lang mogelijk drogen. Nog beter is om ze één of twee dagen in een bak met rijst te leggen. Deze rijst trekt namelijk al het vocht uit de oordopjes en de oplaadcase.

Oortjes die tegen water kunnen (goede IP-Rating)

Rolfstone Nova Sport (IP64)

Apple Airpods Pro (IPX4)

JBL Live Pro+ (IPX4)

JBL Live Pro+

Verkrijgbaar bij

bol.com

Jabra Elite 3 Active (IP55)

Beats PowerBeats Pro (IPX4)

Samsung Galaxy Buds Pro (IPX7)

JBL Endurance Race (IP67)

Chester
Fan van allerlei gadgets die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Schrijft reviews over verschillende producten, waaronder draadloze oordopjes voor EarBuds.nl.