Oortjes vallen uit oor: zo los je dat op!

oortjes vallen uit oor

Muziek luisteren via draadloze oortjes is heerlijk, zeker tijdens het werken of sporten. Maar er is niets vervelender dan oortjes die niet goed passen of zelfs uit je oren glijden!

Als je hier last van hebt, check dan de onderstaande tips om te voorkomen dat je oortjes uit je oren vallen. Zo kun je voortaan met een gerust hart gaan hardlopen met oortjes, zonder ze constant terug in je oren te hoeven duwen!

Waarom vallen oordopjes uit je oren?

Meestal vallen oortjes uit je oren omdat je de verkeerde maat tips hebt gekozen. Ook de vorm van de earbud zelf heeft veel invloed op hoe goed ze blijven zitten. Het kan ook simpelweg komen doordat je je oortje op de verkeerde manier in je oren doet, waardoor ze niet blijven zitten zoals het bedoeld is.

In het tijdperk van bedrade oortjes was een slecht passend oortje nog niet zo’n groot probleem. Ze bleven hangen aan het draadje en je deed ze zo weer terug in je oor. Irritant, maar geen ramp.

Tegenwoordig zijn de meeste oortjes niet alleen draadloos, maar ook behoorlijk duur! Zeker als je veel onderweg bent of sport met oortjes in je oren, raak je je dierbare earbuds gemakkelijk kwijt. Tijd om iets te doen aan die uitvallende oortjes!

simpele bediening samsung earbuds pro

Hoe zorg je ervoor dat je oortjes goed in je oren blijven zitten?

Oortjes die uit je oren vallen zijn natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je oortjes perfect blijven zitten en niet meer uit je oren vallen.

1. Kies de juiste maat oordopjes/tips

Het is misschien voor de hand liggend, maar als je oortjes vaak uitvallen is het belangrijk dat je eerst checkt of je de juiste maat hebt gekozen voor de tips.

De meeste earbuds worden met een stuk of drie maten (S/M/L) geleverd, zodat je de tips kunt aanpassen op de grootte van je oorkanaal. Probeer zowel de grotere als de kleinere tips uit om er zeker van te zijn welke maten het beste voor jouw oren zijn.

Beweeg tijdens het passen je hoofd een paar keer op en neer en heen en weer, en spring eventueel een paar keer om er zeker van te zijn dat ze goed in je oren blijven zitten.

Het komt ook wel eens voor dat het ene oor wat groter is dan de ander, het zou dus goed kunnen dat je voor je ene oor een andere maat nodig hebt dan voor je andere oor. Check dit dus goed!

Mochten de tips allemaal niet goed passen, dan kun je nog kijken of je speciale grotere of kleinere tips kunt kopen, of misschien zelfs moet kiezen voor een ander model/merk earbuds.

2. Overweeg oortjes met een vleugel

Heb je nog geen oortjes gekocht en vielen oortjes die je eerder kocht vaak uit je oren? Overweeg dan om earbuds met vleugels/oorhaakjes/oorvinnen te kopen, zodat ze extra stevig in je oren zitten. Zeker als je van plan bent om te sporten of te gaan hardlopen met je oortjes is dit een heel goed idee.

Als je al oortjes hebt gekocht die geen vleugel of haakje hebben, dan is het soms mogelijk om dit achteraf nog aan te schaffen.

Heb je AirPods? Dan zijn er wel de “AirPods Grips”. Dit zijn een soort haakjes die om je oor heen gaan waar je je AirPods in vast kunt klikken. Je oortjes blijven op deze manier nog steeds niet perfect zitten, maar je bent ze niet meteen kwijt als ze een beetje los gaan zitten.

airpods oorhaak

3. Maak je oortjes regelmatig schoon

Je oortjes schoonmaken is niet alleen vanuit een hygiënisch oogpunt belangrijk, het zorgt er ook voor dat ze beter in je oren blijven zitten. Als er oorsmeer op je oortjes zit worden ze glad en glijden ze makkelijker uit je oren.

Een doekje eroverheen halen is in principe genoeg om dit te voorkomen, maar zorg er ook voor dat je je oortjes regelmatig een grondige schoonmaakbeurt geeft. Hoe je dit precies doet, lees je in onze handleiding earbuds schoonmaken.

4. Check de gebruiksaanwijzing van je oortjes

Als je nieuwe oortjes koopt krijg je er meestal een gebruiksaanwijzing bij waarin je kunt zien hoe je jouw model oordopjes precies in je oren moet doen. Om zeker te weten dat je ze op de juiste manier in doet kun je meestal ook een youtube video vinden voor jouw model oortjes.

Als je je oordopjes bijvoorbeeld niet diep genoeg of scheef in je oren stopt, vallen ze er gegarandeerd weer uit!

5. Zorg voor meer grip

Blijven je oortjes na het volgen van bovenstaande stappen nog steeds uit je oren vallen? Dan is het tijd voor een meer rigoureuze aanpak. Misschien een gek idee, maar het zou kunnen helpen om een stukje antislip tape op je oortjes te plakken.

Zorg dat je maar een klein stukje gebruikt en dit niet over de microfoon of speaker heen plakt. Als je teveel tape gebruikt ziet dit er allereerst niet zo elegant uit, maar het zorgt er ook voor dat je oortje oncomfortabel gaat zitten.

Ook bestaan er kleine siliconen hoesjes die je om de oortjes heen kunt doen, waardoor ze iets groter worden en meer grip krijgen. Vaak zijn de hoesjes in allerlei leuke kleuren te krijgen, zodat je oortjes ook nog eens een goede look krijgen.

Conclusie

Er zijn dus best veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je oortjes beter in je oren blijven zitten. Heb je alle bovenstaande stappen geprobeerd, maar blijven je oortjes toch uit je oren vallen? Dan is het waarschijnlijk tijd om over te stappen op een ander merk of model earbuds.

Neem zeker ook even contact op met de klantenservice van de oortjes die je gekocht hebt, mogelijk hebben zij nog een handige tip of geven ze zelfs een refund omdat de oortjes die je hebt gekocht niet voldoen aan je verwachtingen.