Welke soorten oortjes en earbuds zijn er?

soorten earbuds

De keuze bestaat allang niet meer uit een koptelefoon of bedrade oortjes. Je hebt nu wireless earbuds, bone conduction headsets en oortjes met active noise cancelling. Er zijn zelfs oortjes die speciaal gemaakt zijn om ermee te kunnen zwemmen.

Wat is dan het verschil tussen al deze soorten oortjes? Heb je genoeg aan een set goede AirPods, of past iets anders misschien beter bij je?

Soorten earbuds en headsets

Welke soorten oortjes zijn er tegenwoordig allemaal? En wat zijn de voordelen en nadelen? We zetten het op een rijtje.

Bedrade oortjes

De traditionele bedrade oortjes kennen we natuurlijk allemaal wel. Eigenlijk de meest gebruiksvriendelijke versie van earbuds die er zijn.

Je hoeft ze nooit op te laden, problemen met bluetooth komen niet voor en als ze uit je oren vallen hangen ze nog aan je telefoon.

De enige verbindingsproblemen die je kunt hebben is als het draadje beschadigd is en de muziek alleen nog doorkomt als je het draadje net op die ene goede manier draait. 😅

oortjes met draad

Helaas worden de meeste smartphones niet meer met een koptelefoon aansluiting (audiojack) gemaakt, dus kun je ze alleen nog gebruiken met een verlengstukje of een apparaat die nog wel die ingang heeft.

Vallen je oortjes vaak uit je oren, maar wil je liever geen bedrade oortjes? Je kunt dan ook kiezen voor bluetooth earbuds die met een draad alleen aan elkaar verbonden zijn. Je zit dan niet vast aan je telefoon, maar als je oortje uitvalt ligt ‘ie niet meteen op de grond.

Voordelen

Nadelen

True Wireless earbuds

Wireless earbuds zijn helemaal in. De bluetooth oortjes die in hun case vanzelf opladen zijn niet alleen ontzettend handig, maar tegenwoordig een ware accessoire. De geluidskwaliteit is fantastisch, zeker met active noise canceling, en je bedient ze eenvoudig met de spraakassistent of door te tikken op het oortje.

De meeste draadloze oortjes zijn in-ear. De oortjes hebben een siliconen dopje die in je gehoorgang zitten. Dit dempt extra omgevingsgeluid, zodat je je muziek nog beter kunt horen. Ook blijven de oortjes daardoor beter zitten.

jbl live pro+ anc oortjes
Earbuds zonder siliconen uiteinde zijn minder populair, maar wel handig als je je bewust wil blijven van je omgeving. Ook kun je je eigen stem dan beter horen als je via je oortjes belt.

Voordelen

Nadelen

Bone conduction headphones

Bone conduction headphones zien er misschien een beetje vreemd uit. Ze zitten niet in, maar naast je oren.

Het is niet zo dat er een kleine speaker in zit die het geluid zo hard afspeelt dat je het kunt horen, maar het geluid wordt via je jukbeenderen naar de cochlea (slakkenhuis) gestuurd.

Met bone conduction hoor je geluid dus niet door trillingen via de lucht, maar trillingen via je botten.

bone conduction headphones

Dat klinkt heel modern, maar Beethoven gebruikte deze methode al om zijn piano te kunnen horen toen hij zijn gehoor begon te verliezen. Hij hield tijdens het pianospelen een stokje tussen zijn tanden die vastzat aan de piano, zodat hij de muziek door de trillingen via het stokje en zijn botten toch kon horen.

Doordat de geluidstrillingen via je botten naar je slakkenhuis gaan in plaats van via de lucht, worden je trommelvliezen overgeslagen. Dit maakt bone conduction dus geschikt voor mensen met beschadigde trommelvliezen, omdat die niet gebruikt worden om het geluid op te vangen.

Nog een leuk voordeel: omdat bone conduction headphones niet in je oren zitten, worden ze ook een stuk minder snel vies!

uitleg bone conduction

Voordelen

Nadelen

Hoe kies ik oortjes die bij mij passen?

Oortjes kunnen behoorlijk prijzig zijn, daarom is het goed om te weten welke functies er zijn en waar je uit kunt kiezen.

Luister je vooral naar muziek en pleeg je af en toe een telefoontje? Dan passen True Wireless earbuds waarschijnlijk het beste bij je. Als je vaak met het OV reist of tijdens je werk naar muziek luistert, dan raden we ANC earbuds aan.

Sport je graag met je oortjes in, ook buiten in de regen? Dan moet je rekening houden met de IP-classificatie. Daaraan kun je zien hoe goed de oortjes tegen water kunnen. Kies dan voor waterdichte bluetooth oortjes of bone conduction headphones.

Wist je dat er zelfs speciale headsets voor zwemmers gemaakt worden? Deze oortjes zijn natuurlijk waterdicht, maar omzeilen ook het probleem dat bluetooth onder water niet goed werkt, door bijvoorbeeld een ingebouwde MP3 speler.

Als je veel belt via je oortjes is het belangrijk om earbuds met ruisonderdrukking en meerdere microfoons te kiezen.

Gebruik je je oortjes maar heel af en toe en wil je er zo weinig mogelijk aan uitgeven? Dan ben je voordelig uit met een set bedrade oortjes. Let er wel op dat je smartphone een audiojack moet hebben.

soorten oortjes kiezen

Conclusie

Tot een paar jaar geleden had iedereen ‘gewoon’ bedrade oortjes, vaak kreeg je die zelfs nog bij de smartphone die je kocht. Tegenwoordig krijg je die er niet meer bij en moet je dus zelf op zoek naar een goede set earbuds om muziek te luisteren. Naast de populaire AirPods kun je oortjes aanschaffen bij JBL, Samsung, Sony en nog veel meer.

Met zoveel soorten oortjes en koptelefoons is er keuze genoeg. Voor iedere situatie is er wel een headset ontworpen. Of je nu wil zwemmen met je oortjes, veel telefoongesprekken voert, of gewoon je muziek in de beste kwaliteit wil horen.

Bedenk in ieder geval goed in welke situatie je je headset het vaakst draagt, en welke functies daardoor het belangrijkst voor je zijn. Veel luisterplezier!