Sony wf-1000xm4 review

sony wf 1000xm4 review afbeelding

Nadat de Sony wf-1000mx4 earbuds een aantal awards had gewonnen, was ik redelijk benieuwd geworden naar deze earbuds. Waarom zijn gebruikers zo tevreden over deze earbuds van Sony? Wat hebben ze allemaal te bieden en is de geluidskwaliteit echt zo goed als dat ze zeggen? Tijd om erachter te komen tijdens deze Sony wf-1000xm4 review.

De Sony wf-1000xm4 earbuds

Toen de Sony wf-1000xm4 op de markt kwam, waren gebruikers over twee dingen erg te spreken. De geluidskwaliteit en de ANC. Ondertussen hebben de oordopjes een redelijke reputatie opgebouwd en kan ik ook begrijpen waarom. Ze worden beschouwd als een van de beste draadloze oordopjes die er op de markt zijn. De Sony wf-1000xm4 heeft eigenlijk alles wat ik zoek in oordopjes.

Waarom zou je de Sony wf-1000xm4 moeten aanschaffen?

Ze zitten enorm comfortabel, zijn fijn in gebruik, hebben een uitstekende geluidskwaliteit en de Active Noise Cancelling is inderdaad bizar goed. Ondertussen heb ik aardig wat oordopjes uitgeprobeerd. Vaak vallen ze uit door een oncomfortabele pasvorm of gaan ze pijn doen na een paar uur in gebruik te hebben gehad. Dat uitvallen is niet erg praktisch met draadloze oordopjes. Tijdens het testen van de Sony xf-1000xm4 was dit probleem niet aanwezig. Heerlijk om zo urenlang te kunnen genieten van goede muziek, zonder me zorgen te hoeven maken over het verliezen van een oordopje of pijn in mijn oren.

550x336

De functionaliteiten en voordelen

Er gaan veel goede verhalen rond over de Sony wf-1000xm4. Extra leuk voor mij om te testen of de goede verhalen kloppen. Vooral ben ik erg benieuwd geraakt naar de geluidskwaliteit en noise-cancelling. Ook niet geheel onbelangrijk is het draagcomfort en de accuduur. Het was dus tijd voor een lange luistersessie om erachter te komen hoe lang de oordopjes het vol houden.

Het draagcomfort

De oordopjes van Sony vallen op door zijn unieke design. Zo ook de Sony wf-1000xm4. De ronde vorm van de oordopjes en de pasvorm zorgen voor een prettige ervaring tijdens het dragen. Ook zit het bovenste deel van het oordopje aansluitend in de oorschelp. Hierdoor vallen de oordopjes dus minder snel tot niet uit. Hetzelfde deel heeft ingebouwde touch-gestures. Hierdoor kun je gemakkelijk naar het volgende nummer switchen of het volume wijzigen.

De oorkussens

Om nog meer in te zoomen op het draagcomfort, wil ik het graag hebben over de oorkussens. Bij voorgaande modellen van de Sony earbuds, kwamen de earbuds met siliconen oorkussens. Bij de Sony wf-1000xm4 is dat echter net even anders. Deze earbuds kreeg ik geleverd met drie maten oorkussens gemaakt van foam. Ik moet eerlijk bekennen, aan het begin moest ik er even aan wennen, maar naarmate ik de oordopjes vaker gebruikte, vond ik het eigenlijk wel prettig. Door het materiaal zwellen de oorkussens iets op en vormen ze nog beter naar je oorschelp. Wel raad ik aan een maatje kleiner te gebruiken.

Accuduur

Als ik gebruikers moet geloven kun je met de Sony wf-1000xmf 8 uur lang genieten van je muziek met de ANC aan. Voor de alternatieven op de markt, vind ik dit een erg lange batterijduur.

Mijn ervaring met de Sony wf-1000xmf is alleen iets anders. De ene earbud gaat sneller leeg dan de ander. Zelfs na twee uur luisteren, gaat de rechter al leeg.

Wanneer de earbuds leeg zijn, laden ze echter heel snel weer op. Je hoeft dus geen uren lang te wachten tot je weer gebruik kunt maken van je oordopjes. Vijf minuten opladen staat gelijk aan 60 minuten luisterplezier.

sony wf 1000xm4 case

Oplaad case

Het matzwarte design van de oordopjes matches met de oplaad case. De oplaad case van de Sony wf-1000xm4 is compact en stijlvol. De case is op te laden met een USB-C kabel, die je bij de earbuds geleverd krijgt. De oplaad case heeft een batterijduur van 24 uur.

Water resistentie

Nog een fijn feitje over de Sony wf-1000xm4 is dat ze waterdicht zijn. Dat wordt gemeten met een IPX keurmerk. Deze earbuds hebben een rating van IPX4. Wat betekent dat ze tegen regen, zweet en spetterend water kunnen. Je kunt dus gerust sporten en hardlopen in de regen met deze oordopjes.

Geluidskwaliteit

De Sony wf-1000xm4 staat ondertussen bekend om zijn goede geluidskwaliteit. De oordopjes maken gebruik van 6mm dynamic drivers en worden ondersteund door SBC, AAC, LDAC en Bluetooth 5.2 connectie. De oordopjes zijn voorzien van een goede bas en heldere audio. Stemmen en instrumenten zijn fijn om te horen via de Sony wf-1000xm4 earbuds. Ik vind de geluidskwaliteit van deze earbuds een flinke upgrade in vergelijking met zijn voorganger. De audio van de Sony wf-1000xm3 was soms nog wat dof.

Noise-canceling

De earbuds van Sony stijgen uit boven andere earbuds als het gaat om ANC. De Sony wf-1000xm4 blijft hierin niet achter. De oordopjes houden hoge geluiden heel goed tegen. Fijn als je je even wilt afsluiten en wilt concentreren.

Wat ik een minpunt vind aan de Sony wf-1000xm4 is de omgevingsmodus, oftewel de transparantie modus. De geluiden die door de oordopjes binnenkomen, klinken een beetje kunstmatig en niet helder.

sony wf 1000xm4

De microfoon

Als laatste wilde ik nog even de microfoon testen. Ik denk dat we allemaal wel weten dat oordopjes met bedrading een betere microfoon bevatten dan draadloze earbuds. De Sony wf-1000xm4 heeft een bovengemiddelde microfoon kwaliteit. In zowel een rustige als rumoerige ruimte, klinkt de microfoon audio helder.

De prijs van de Sony wf-1000xm4 earbuds

De Sony wf-1000xm4 is nieuw op de markt voor €280,-. Voor de kwaliteit van de oordopjes vind ik dit een redelijke prijs. De geluidskwaliteit, microfoon en ANC zorgen er voor mij voor dat ik de Sony wf-1000xm4 zijn prijs waard vind. Wel is het taak aan Sony om de batterijduur op te lossen.

Na een hoop goedkopere opties getest te hebben, kan ik stellen dat het zeker verstandig is om te investeren in kwalitatief goede earbuds. De Sony wf-1000xm4 zijn een goede optie als je graag kwaliteit wilt voor je geld.

Wat vinden anderen van de Sony wf-1000xm4?

Na de Sony wf-1000xm4 earbuds getest te hebben, ben ik benieuwd geworden naar de mening van anderen. Dus ging ik even op onderzoek uit.

Op Sony’s eigen website wordt de Sony wf-1000xm4 beoordeeld met 4.5 sterren, gebaseerd op beoordelingen van 1477 gebruikers. De geluidskwaliteit wordt beoordeeld met uitstekend en het design en gebruiksgemak met een goed.

Gebruikers zijn voornamelijk te spreken over de pasvorm van de oordopjes. Het is belangrijk dat ze niet uitvallen natuurlijk.

Een kritiekpunt zie voorkomt in de reviews is de batterijduur in beide oordopjes. Een gebruiker meldt dat na 1.5 uur luisterplezier zijn rechter earbud een batterijpercentage van 15% had en zijn linker earbud een percentage van 68%. Dit schijnt dus een herhaaldelijk probleem te zijn. Sony reageerde hier vervolgens op met verontschuldiging en een herinnering om de firmware van de oordopjes regelmatig te blijven updaten.

sony wf 1000xm4

Wanneer is de release date van de Sony wf-1000xm5?

De Sony wf-1000xm5 zou oorspronkelijk op 8 augustus 2022 op de markt gebracht worden. Momenteel staat de release date op 22 augustus 2023. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben erg nieuwsgierig geworden naar de Sony wf-1000xm5. Welke nieuwe features hebben deze earbuds en is de batterij kwaliteit verbeterd?

Geruchten gaan dat de nieuwe Sony earbuds nóg sneller opladen dan zijn voorganger. Ook zou het design van de case compacter zijn en er een betere Bluetooth verbinding komen. Verder is veel nog onduidelijk over de Sony wf-1000xm5. Een ding is zeker: ik sta te popelen om ze uit te testen!

Tot slot

Al met al ben ik enorm tevreden over de Sony wf-1000xm4. De hype die er heerst over deze earbuds is voor mij begrijpelijk. De prijs-kwaliteitverhouding met de features gecombineerd, zorgt ervoor dat de oordopjes voor mij het zeker waard zijn om aan te schaffen.

Hopelijk ben je na deze Sony wf-1000xm4 review op de hoogte van alle features van deze earbuds. Laat vooral weten wat jij van de Sony wf-1000xm4 vind!