Verbindingsproblemen of haperend geluid oortjes: zo los je dat op!

oortjes problemen geluid

Haperende muziek, slechte bluetooth verbinding of geen geluid in een van je oortjes. Dat kan heel irritant zijn!

Je wil natuurlijk weer zo snel mogelijk kunnen genieten van je favoriete muziek of zonder problemen kunnen bellen. 

Daarom hebben we een overzichtelijk stappenplan voor problemen met je oortjes of AirPods gemaakt waarmee je binnen mum van tijd weer probleemloos kunt genieten!

Algemene oplossingen (probeer dit eerst!)

Heb je problemen met je draadloze earbuds? Hapert een of beide oortjes, kun je elkaar niet verstaan als je belt of heb je bluetooth problemen?

Verderop in dit artikel beschrijven we oplossingen voor deze specifieke problemen, maar voor je verdergaat kun je het beste eerst de onderstaande oplossingen proberen.

Deze stappen lossen vrijwel alle veelvoorkomende problemen op voor oortjes zoals AirPods, JBL buds, Sony oortjes en alle andere draadloze oordopjes.

Heb je dit allemaal geprobeerd, maar heeft het niet geholpen? Volg dan het stappenplan voor je specifieke probleem verderop in dit artikel.

1. Heb je de oortjes opnieuw in en uit de case gehaald?

Heb je een probleem met een apparaat? Wat het ook is, de welbekende eerste vraag is natuurlijk altijd of je het apparaat al uit en aan hebt gezet.

De meeste bluetooth oortjes hebben geen aan/uit knop, maar je kunt ze het beste even terug in de case stoppen, het klepje dichtdoen, even wachten en dan de oortjes er weer uithalen.

oordopjes aan uitzetten

2. Zijn je oortjes én de case goed opgeladen?​

Als je oortjes bijna leeg zijn kan dit zorgen voor slecht of haperend geluid. Ook als de oortjes nog wel accu hebben maar de case leeg is, kan dit voor storingen zorgen. Zorg er dus voor dat zowel de oortjes als de case minstens 50% zijn opgeladen voor je verdergaat.

3. Zijn je oortjes al met een ander apparaat verbonden?​

Controleer of je niet met meerdere apparaten verbonden bent. Earbuds kunnen vaak met meer dan een apparaat tegelijk verbonden zijn, maar dit kan ook zorgen voor storingen of haperingen in de muziek.

Net zoals notificatiegeluiden kan het zijn dat de muziek die je via je telefoon afspeelt af en toe stopt door een geluid van je laptop.

4. Ben je dichtbij het Bluetooth apparaat?

Als je earbuds en het Bluetooth apparaat te ver van elkaar zijn kan de verbinding verstoord worden en het geluid gaan haperen.

Meestal kun je ongeveer maximaal 10 meter van het bluetooth apparaat weglopen, maar obstakels zoals muren en andere bluetooth apparaten of elektrische apparaten kunnen ervoor zorgen dat het bereik kleiner wordt.

sony wf1000xm4 premium oortjes

5. Ligt het aan je oortjes, het verbonden apparaat of de muziekapp?

Als je een probleem ondervindt met je oortjes is het logisch om de oplossing daar te zoeken. Maar soms zijn het niet je oortjes die het probleem veroorzaken.

Sluit dit uit door je oortjes met een ander apparaat te verbinden en te controleren of het probleem zich daar ook voordoet.

6. Is er een update beschikbaar?

Dat je telefoon en laptop regelmatig een update nodig hebben weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat ook je draadloze oortjes soms een software update nodig hebben?

Je kunt dit checken door naar de bijbehorende app op je telefoon te gaan en te controleren of er een nieuwe update klaarstaat. Mogelijk is dit de oorzaak van het probleem met je oortjes.

Ook handig om meteen te checken of je telefoon een update nodig heeft, of je muziekapp, zoals Spotify.

7. Verbind opnieuw met bluetooth

De bluetooth verbinding opnieuw maken kan soms ook helpen

Verbreek de verbinding via het apparaat waarmee je je earbuds hebt verbonden (het beste is om de oortjes helemaal te verwijderen uit de lijst, meestal heet dit ‘apparaat vergeten’).

Verbind je oortjes daarna opnieuw.

oordopjes bluetooth problemen

8. Reset je oortjes (terug naar de fabrieksinstellingen)​

Een fabrieksreset van je draadloze oortjes kan veel problemen verhelpen. Zorg ervoor dat je eerst de oortjes uit de lijst met verbonden apparaten op je bluetooth apparaat verwijdert. Daarna kun je de oortjes resetten.

Hoe je dat doet is per merk en model verschillend. Meestal moet je één of meerdere knopjes voor een bepaald aantal seconden indrukken om de earbuds terug te laten gaan naar de fabrieksinstellingen.

Kijk in de gebruiksaanwijzing van je earbuds om erachter te komen hoe je ze reset, of lees onze uitleg over AirPods resetten.

Stappenplan per earbuds probleem

De meeste problemen kunnen worden verholpen met het uitvoeren van bovenstaande stappen, maar soms is er meer aan de hand.

Werken je draadloze oortjes nog steeds niet goed? Volg dan het stappenplan dat hoort bij jouw probleem.

Wel verbonden, maar geen (of ongelijk/te zacht) geluid uit oortjes

Zijn je oortjes verbonden met je telefoon of laptop, maar hoor je geen geluid of is het volume te laag?

Meestal ligt dit aan de instellingen van je telefoon en/of oortjes of is er een probleem met Spotify of een andere app waarmee je muziek probeert te luisteren.

Volg onderstaande stappen om dit probleem op te lossen.

Tip: Hoor je geen geluid terwijl je wel muziek hebt aangezet? Pas dan op dat je het volume niet té hoog zet, voor als de muziek weer aanspringt.

earbuds pro muziek afspelen

Ongelijk volume oortjes

Zijn je oortjes verbonden en hoor je geluid, maar geeft een oortje een lager volume dan de andere, dan is er waarschijnlijk iets met je instellingen aan de hand of ben je je oortjes al een tijdje vergeten schoon te maken!

Geluid van één of beide oortjes hapert

Hapert het geluid van één of beide oortjes? Dat is natuurlijk heel irritant!

Dit kun je doen om het op te lossen:

Problemen tijdens bellen met bluetooth oortjes

Bellen met earbuds is zo handig! Je hoeft je telefoon niet aan je oor te houden en je hoeft ‘m niet op de speaker te zetten als je je handen even vrij wil hebben.

Een veelvoorkomend probleem tijdens het bellen met earbuds is dat je elkaar slecht kunt verstaan of dat de ontvanger een ruis hoort. Vooral als je buiten bent kun je hier last van hebben. Er hoeft niet eens veel wind te zijn om een flinke ruis te veroorzaken.

De enige oplossing hiervoor is om op een windstille en minder rumoerige omgeving te bellen. Het zou ook kunnen dat je te ver van je telefoon vandaan bent, waardoor de bluetooth verbinding gaat haperen.

Volg de volgende stappen voor een oplossing:

Bluetooth valt steeds uit of wil niet verbinden met oortjes

Lukt het niet om je oortjes te verbinden met je telefoon of laptop? Of verbinden ze wel, maar wordt de verbinding steeds verbroken?

Volg het onderstaande stappenplan om dit te verhelpen.

earbuds geluid problemen

Oortjes gaan te snel leeg en/of laden niet op

Gaan je oortjes veel sneller leeg dan normaal? Meestal is de batterij dan gewoon versleten, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen.

Bose Quietcomfort draadloos opladen

Contact opnemen met de klantenservice

Heb je alles geprobeerd, maar is het probleem nog steeds niet opgelost? Misschien zijn je oortjes kapot of heb je ze gekregen met een fabrieksfout.
Contacteer altijd de klantenservice voor je besluit nieuwe oortjes te kopen.

Zeker als je ze nog niet lang geleden gekocht hebt zit er waarschijnlijk garantie op je oortjes en kun je ze (gratis) laten repareren. Als het gaat om een fabrieksfout of als ze buiten jouw schuld om zijn stukgegaan kun je soms zelfs een nieuw paar oortjes krijgen.

Contacteer de winkel waar je je oortjes hebt gekocht. Als je recht hebt op een nieuw exemplaar zijn zij degenen die je dit moeten leveren. Heb je je AirPods bijvoorbeeld bij Coolblue of de Mediamarkt gekocht? Bel dan dus eerst Coolblue voordat je Apple Support contacteert. Dit geldt ook voor Bose, JBL, Sony, Samsung en alle andere merken.

Conclusie

Als het goed is luister je inmiddels weer naar je favoriete nummers of hang je alweer aan de telefoon (maar dan met je oortjes)!

Als dat niet zo is, zijn je oortjes zeer waarschijnlijk stuk en zijn ze aan een reparatie of vervanging toe. Vergeet niet om altijd eerst de klantenservice te contacteren voor je besluit nieuwe te bestellen. Mogelijk repareren ze je kapotte oortjes gratis of krijg je van de winkel een nieuwe set earbuds.

Ga je toch op zoek naar een nieuw paar draadloze oortjes? Check dan zeker het overzicht van onze favoriete ANC earbuds!