Kun je zwemmen met waterdichte oortjes?

zwemmen waterproof oortjes

Er zijn genoeg draadloze oortjes die zweetbestendig zijn en zelfs tegen een flinke regenbui kunnen. Maar zijn er ook oortjes die waterproof genoeg zijn om ermee te zwemmen in een zwembad? En waar let je op bij het kopen van zwembestendige earbuds?

Kun je met waterdichte oortjes zwemmen?

Oortjes die waterdicht zijn gaan niet kapot van een zweterige workout of een kleine regenbui. Als je ermee wil zwemmen is het label ‘waterproof’ echter niet genoeg.

Waterdicht betekent namelijk niet altijd chloorwaterdicht, en er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden als je je oortjes wil gebruiken in zee- of zwembadwater.

zwemmen met muziek oortjes

Bluetooth werkt onder water een stuk minder goed en draadloze oortjes blijven onder water vaak minder goed zitten. En áls ze uit je oren vallen liggen ze ergens op de bodem van het zwembad en ben je ze misschien kwijt. Het is dus extra belangrijk dat je oortje goed past.

Hoewel het dus wel mogelijk is om te zwemmen met draadloze oortjes als ze tegen het water bestand zijn, zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden en kun je vaak beter een speciale set kopen voor tijdens het zwemmen.

Wat zegt de IP-rating over waterdichtheid?

Dat je oortjes waterdicht moeten zijn om ze in het water te gebruiken is natuurlijk logisch. Dit kun je controleren door te kijken naar de IP-rating.

Een IP-classificatie is bijvoorbeeld IP68. Het eerste cijfer staat voor de stofdichtheid en het tweede cijfer voor de waterdichtheid (hoe dit precies zit lees je hier).

Om je earbuds in het zwembad te gebruiken hoef je dus alleen naar het tweede cijfer te kijken, die moet een 8 of hoger zijn. Earbuds met een IP rating van IP68 of IP69 zijn dus bijvoorbeeld geschikt.

oortjes voor zwembad

Hou er wel rekening mee dat de oortjes onder ideale omstandigheden getest worden en de waterdichtheid dus in werkelijkheid minder kan zijn. Ook kan de temperatuur van het water, zeep, zout of chloor invloed hebben op de waterdichtheid van de oortjes.

Check daarom altijd heel goed de gebruiksaanwijzing van de earbuds waarmee je gaat zwemmen. Ook al zijn ze waterdicht, vaak wordt het toch afgeraden om ermee te zwemmen. Gebruik bij voorkeur alleen oortjes die speciaal voor zwemmers ontworpen zijn.

Hou er ook rekening mee dat de IP-rating meestal alleen voor de oortjes geldt, en dus niet voor de case. Stop de earbuds sowieso pas terug in de case als ze volledig zijn opgedroogd, anders is de kans op schade erg groot omdat er kortsluiting kan ontstaan.

Pasvorm voor waterdichte oortjes

De meeste earbuds die normaal gesproken goed passen blijven in een zwembad niet goed in je oren zitten. Als je van plan bent te gaan zwemmen met draadloze oortjes is het verstandig verschillende pasvormen te overwegen.

Deze pasvormen zijn er voor waterdichte oortjes:

Welke opties zijn er voor zwemmen met oortjes?

Bluetooth werkt onder water niet goed, dus zwemmen met bluetooth earbuds werkt meestal niet. Ook blijven de meeste wireless earbuds in het water niet goed in je oren zitten.

Er zijn verschillende alternatieven voor bluetooth, zodat je toch draadloos muziek kunt luisteren terwijl je in het water bent, zoals een ingebouwde MP3 speler of een FM transmitter.

Als je regelmatig zwemt en speciaal daarvoor oortjes aan wil schaffen is het een goed idee om te overwegen een ander soort headset te kopen dan de gangbare draadloze earbuds.

Bone conduction

Bone conduction oortjes zitten niet in je oren, maar liggen op je jukbeenderen. Het geluid gaat daardoor niet via je gehoorgang, zoals bij normale oortjes, maar met trillingen via je botten naar het slakkenhuis van je oor.

Met bone conduction is de kwaliteit van het geluid wel minder goed dan bij in-ear oortjes en mensen om je heen kunnen je muziek makkelijker horen. Maar andersom hoor jij je omgevingsgeluiden ook beter en is de kans op gehoorbeschadiging nihil.

De Shokz OpenSwim of H2O Audio Sonar zijn goede voorbeelden van bone conduction oortjes die je in het water kunt gebruiken. Deze oortjes hebben beide een interne opslag, zodat je ook geen last hebt van een slechte bluetooth verbinding omdat de muziek in de oortjes zelf opgeslagen is.

bone conduction headphones

Met ingebouwde MP3 speler

Om de slechte bluetooth verbinding onder water te vermijden kun je het beste kiezen voor oortjes met een ingebouwde MP3 speler of interne opslag. Je moet dan wel eerst je muziek op de MP3 speler zetten, dus het kost misschien iets meer moeite dan het streamen op je telefoon.

shokz openswim bone conduction waterdicht

Met FM transmitter

Een ander alternatief voor bluetooth zijn earbuds met een FM transmitter, zoals de Zygo Solo. Je streamt je muziek via bluetooth naar de FM transmitter, die het bluetooth signaal in radiogolven omzet.

Aangezien radiogolven onder water wel goed worden ontvangen, kun je de muziek via de headset alsnog vanaf je telefoon ontvangen.

zygo solo fm transmitter headset

Gewone oortjes met IPrating van IPX8

Earbuds die niet speciaal voor zwemmen zijn gemaakt raden we af om in het water te gebruiken. Maar als je oortjes een IP-rating hebben van IPX8 of hoger is het wel een optie.

oordopjes aan uitzetten

Waterschade bij waterdichte earbuds

Heb je waterdichte oortjes gekocht die het na een aantal baantjes in het zwembad toch begeven hebben? Helaas valt waterschade zelfs bij waterproof oortjes bijna nooit onder de garantie.

Doordat de waterdichtheid beïnvloed kan worden door de watertemperatuur, chloor, de diepte en de duur van onderdompeling en het feit dat oortjes sowieso minder waterbestendig worden na verloop van tijd geven de meeste fabrikanten aan dat het gebruik onder water op eigen risico is.

Toch raad ik wel aan om altijd contact op te nemen met de klantenservice als je oortjes door waterschade kapot zijn gegaan. Zeker als je ze nog niet lang in bezit hebt is er een goede kans dat je uit coulance wel een gratis reparatie of een nieuwe set aangeboden krijgt.

Tips om waterschade te voorkomen

Conclusie

Als je earbuds niet speciaal voor zwemmen gemaakt zijn zijn ze meestal niet geschikt om ermee te zwemmen. Dat oortjes waterbestendig of waterproof worden genoemd betekent lang niet altijd dat je ze volledig in water kunt onderdompelen of er een paar baantjes in chloorwater mee kunt trekken.

Gelukkig zijn er speciale headsets ontworpen die wel bestand zijn tegen zwemwater. Bone conduction headphones zijn vaak geschikt, maar er zijn ook in-ear oortjes die chloor- en zeewater kunnen weerstaan.

Zwemmen met oortjes is dus zeker mogelijk, al is het erg belangrijk om de waterdichtheid heel goed te controleren.