Wat is Active Noice Cancelling?

wat is active noise cancelling

Voorbijscheurende auto’s terwijl je een belangrijke opdracht voor school of werk moet afronden, luide muziek verderop in de straat terwijl je een spannende serie kijkt of hardop kletsende mensen in de trein terwijl je net weg wilt dromen… We kennen allemaal wel momenten waarop we behoefte hebben aan een stille omgeving.

Dankzij de noise cancelling techniek is het tegenwoordig mogelijk om op elke plek stilte voor jezelf te creëren. In dit artikel wordt uitgelegd wat de achtergrond is van deze techniek, of er verschillen zitten in het gebruik hiervan en er worden enkele oordoppen geïntroduceerd waarmee jij op elke plek en elk moment rust en stilte vindt.

Wat is noise cancelling?

Noise cancelling betekent letterlijk ‘geluid annuleren’. Dat beschrijft meteen al goed wat noise cancelling materialen doen: omgevingsgeluid wordt gedempt en verminderd. In die twee effecten zit ook meteen een groot verschil. Wanneer omgevingsgeluid wordt gedempt, spreken we van passive noise cancelling. Wanneer geluid wordt verminderd, spreken we van active noise cancelling. Enkel het dempen van geluid heet ook wel noise isolation.

In de praktijk wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen passive en active noise cancelling. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een koptelefoon of set oordopjes, is het dus belangrijk om te weten wat je precies zoekt.

Dempende oordoppen worden namelijk ook wel eens verkocht onder de noemer ‘noise cancelling’, terwijl er alleen sprake is van het dempen van geluid. Dit gebeurt door middel van het aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal in de earbuds of headphones. Hierdoor komt geluid niet naar binnen, en dat zorgt voor het isolerende effect.

Gehoorbeschermers die gebruikt worden in de bouw of industrie zijn dus uitgerust met passive noise cancelling: door het materiaal wordt het gehoor beschermd tegen hard geluid.

Hoe werkt Active Noise Cancelling?

Active noise cancelling, ook wel afgekort als ANC, gebruikt ook dempende materialen om geluid tegen te houden. Daar bovenop wordt echter ook gebruikt gemaakt van antigeluid. Deze ruis zorgt ervoor dat het geluid van buitenaf nog minder goed hoorbaar wordt.

De techniek achter active noise cancelling is slim bedacht. In koptelefoons en oordoppen zitten kleine microfoons die het omgevingsgeluid opnemen. Dit geluid komt vervolgens op een andere manier binnen bij jouw oren.

De geluidsgolven die de koptelefoon produceert, heffen de geluidsgolven die van buiten komen op. Zo past de techniek zich altijd aan naar de situatie waarin je je bevindt: als je al in een rustige omgeving bent, wordt er weinig ruis geproduceerd.

En in een luidere omgeving wordt er, op basis van de hevigheid van het geluid, ook meer ruis geproduceerd. Dit voorkomt dat je je geluid harder moet zetten als het rumoeriger is. Een noise cancelling product helpt om gehoorschade te voorkomen.

Wanneer gebruik je noise cancelling?

Active noise cancelling werkt het beste bij monotone tonen, zoals een draaiende motor. Geluiden die van toon wisselen – zoals stemmen – worden minder goed gefilterd. Dit komt doordat er een fractie van een seconde nodig is om de microfoons het geluid te laten oppikken, analyseren en aan te passen tot antigeluid. Dat is bij korte uithalen vaak al te lang, waardoor je hierbij dus wel geluid zult horen.

De voordelen van noise cancelling zijn dus het grootst wanneer je onderweg bent en het geluid van vliegtuigmotoren of auto’s wilt verminderen. Maar ook in andere situaties kunnen koptelefoons of oordopjes met noise cancelling het omgevingsgeluid een stuk verlagen, waardoor jij je beter kan concentreren.

Zit er verschil in noise cancelling?

Afhankelijk van welke mate van omgevingsgeluid je nog wilt horen, heb je de keuze uit verschillende soorten noise cancelling. Er zijn koptelefoons en oordoppen met lichte noise cancelling; hierbij hoor je nog vrij veel omgevingsgeluid.

Gemiddelde noise cancelling zorgt ervoor dat je al een stuk minder omgevingsgeluid meekrijgt en in de hoogste klasse noise cancelling hoor je vrijwel geen omgevingsgeluid. Welke soort noise cancelling bij jou past, hangt af van wat je als prettig ervaart.

Als je bijvoorbeeld vaak op de fiets zit en met noise cancelling earbuds wil fietsen, dan kan het fijn zijn om voor een lichtere soort te kiezen, zodat je het verkeer om je heen nog kan horen.

De mate van noise cancelling heeft over het algemeen ook invloed op de prijs. Bij veel noise cancelling betaal je vaak een hogere prijs dan wanneer de noise cancelling minder omgevingsgeluid buiten houdt.

Bovendien zul je met een koptelefoon altijd minder omgevingsgeluid meekrijgen dan wanneer je kiest voor oordoppen. Dit komt doordat koptelefoons je oor volledig afsluiten en dit bij oordoppen niet het geval is.
In bepaalde producten is het tegenwoordig mogelijk om noise cancelling aan en uit te zetten. Daarmee kan je dus zelf bepalen of je je helemaal wilt afsluiten of toch wat omgevingsgeluid wilt meekrijgen.

De 3 beste noise cancelling earbuds

Hieronder laten we de drie beste noise cancelling earbuds zien. Met deze oordopjes heb je nooit meer last van vervelend omgevingsgeluid!

1. JBL Club Pro

Deze oordopjes zijn gelijk klaar voor gebruik. Je hoeft ze dankzij Fast Pair maar één keer te koppelen aan je telefoon, daarna wordt het apparaat onthouden. Via de JBL MyHeadphones app kan je het geluid aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Doordat er meerdere oordopjes meegeleverd zijn, vind je altijd de juiste pasvorm waardoor de active noise cancelling optimaal werkt.

2. Sony LinkBuds S

Ook bij deze earbuds van Sony kan je door middel van de Sony Headphones Connect app het geluid aanpassen aan jouw voorkeuren. Deze oordopjes zijn erg geschikt voor de persoon die zich niet helemaal wil afsluiten: bij een gesprek wordt de muziek automatisch gepauzeerd en wordt het omgevingsgeluid versterkt.

3. Apple AirPods Pro

Deze active noise cancelling earbuds van Apple zijn makkelijk op te laten door de draadloze oplader, die eveneens gebruikt wordt om de oordopjes in op te bergen. De earbuds verbinden automatisch met jouw andere Apple apparaten. Een nadeel van deze noise cancelling earbuds is dat deze alleen te gebruiken zijn in combinatie met Apple apparaten.

FAQ

Hier behandelen we de meest gestelde vragen over active noise cancelling. Wil je nog iets weten over deze geluidsdempende technologie? Hier vind je alle antwoorden.

1. Wat is ANC?

ANC staat voor Active Noise Cancelling, oftewel het verminderen van geluid door dit geluid te vervormen en in te zetten als tegengeluid. De geluidsgolven van buitenaf worden hiermee tegengegaan door geluidsgolven van de koptelefoon of oordopjes.

2. Wat zijn de nadelen van noise cancelling?

Active noise cancelling heeft een paar kleine nadelen. Wanneer je deelneemt aan het verkeer, kan je met noise cancelling earbuds of headphones het verkeer rondom je niet meer horen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Een ander nadeel is dat de active noise cancelling technologie ten koste gaat van de batterijduur van de koptelefoon of oordopjes. In vergelijking met passive noise cancelling zul je merken dat de batterijen sneller leeg gaan.

Ook zijn producten met ANC vaak een stuk duurder dan passive noise cancelling. Dit komt door de extra technologie die in deze producten gebruikt wordt.

3. Wat is het verschil tussen ANC en PNC?

ANC, oftewel active noise cancelling, maakt gebruik van een ruis die het omgevingsgeluid tegenwerkt. PNC, passive noise cancelling, werkt het geluid niet tegen, maar dempt het alleen. Dit gebeurt door het gebruik van geluidsdempende materialen.